FinomKonyha

Featured recept afbeelding

A sajtos rúd egy igazi magyar klasszikus, ami mindig sikert arat a vendégeknél és a családi asztalon egyaránt. Ropogós héja és gazdag, sós-sajtos íze már az első harapásnál mosolyt csal az arcokra, legyen szó ünnepről, vendégváróról vagy egy hétköznapi nassolásról.

Ez a recept az egyszerűséget és az otthonosságot hozza el: kevés hozzávalóból gyorsan elkészíthető, mégis különleges, mert a friss házi tészta és a jó minőségű sajt együtt tökéletes textúrát és ízt ad. Kíváncsi vagy, hogyan lesz kívül ropogós, belül omlós? Kövesd a lépéseket, és megtudod!

Yield: kb. 30 darab

Sajtos rúd

Sajtos rúd

A sajtos rúd egy hagyományos magyar sós sütemény, amely kívül ropogós, belül pedig puha sajtos tésztából készül. Leggyakrabban snack vagy vendégváró falatként szolgálják fel, jellegzetes ízét a reszelt trappista sajt és a kömény vagy szezámmag adja. Egyszerű alapanyagokból gyorsan elkészíthető, így népszerű választás bármilyen alkalomra.

Prep Time 15 minutes
Cook Time 18 minutes
Additional Time 45 minutes
Total Time 1 hour 18 minutes

Ingredients

  • 500 g finomliszt
  • 250 g hideg vaj vagy margarin (felkockázva)
  • 200 g reszelt trappista sajt vagy ementáli
  • 1 tojás (a tésztához)
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojássárgája a lekenéshez
  • köménymag vagy szezámmag a szóráshoz (opcionális)

Instructions

  1. A lisztet, a sót és a sütőport egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg felkockázott vajat és gyors mozdulatokkal morzsásra dörzsöljük.
  2. Belekeverjük a reszelt sajtot, majd hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Gyorsan összegyúrjuk sima tésztává; ha szükséges, egy kevés tejföllel állítjuk be a állagot.
  3. A kész tésztát folpackba csomagoljuk és legalább 30 percig, de akár 1 óráig is hűtőben pihentetjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (légkeverésnél kb. 180°C). A tésztát lisztezett lapon kb. 3–5 mm vastagra nyújtjuk.
  5. Téglalap alakúra nyújtva kb. 1–2 cm széles csíkokra vágjuk vagy kis négyszögekre osztjuk; aki szeretné, meg is csavarhatja a rudakat.
  6. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, megkenjük a tetejüket a tojássárgájával és megszórjuk köménnyel vagy szezámmaggal.
  7. Az előmelegített sütőben 12–18 perc alatt aranybarnára sütjük, a sütési idő a rudak vastagságától függ.
  8. Kihűléskor a sajtos rudak ropogósak lesznek; rácson hagyjuk őket teljesen kihűlni, majd tálaljuk.

Nutrition Information:

Yield:

30

Serving Size:

1 darab

Amount Per Serving: Calories: 120Total Fat: 7ggSaturated Fat: 4ggTrans Fat: 0ggUnsaturated Fat: 3ggCholesterol: 20mgmgSodium: 150mgmgCarbohydrates: 10ggNet Carbohydrates: 9.5ggFiber: 0.5ggSugar: 1ggSugar Alcohols: 0ggProtein: 4gg

Miért egészséges ez?

A recept fő hozzávalója a reszelt sajt, például trappista vagy ementáli, amely nemcsak ízesíti, hanem tápanyagokkal is gazdagítja a rudakat. A sajt kiváló fehérjeforrás, 100 grammjában nagyjából 20–25 gramm fehérje található, amely segíti az izomépítést és a sejtek regenerálódását.

A sajt ezen túl jelentős kalciumforrás: 100 gramm sajt hozzávetőleg 600–900 mg kalciumot tartalmazhat, ami a csontok és fogak egészségéhez járul hozzá. Emellett B12-vitaminban és foszforban is gazdag, amelyek az idegrendszer és az anyagcsere számára fontosak. Figyeljünk viszont a zsírtartalomra és a sóra: érdemes mértéket tartani, illetve alacsonyabb sótartalmú vagy részben zsírszegény sajtokat választani, ha egészségtudatosabb verziót szeretnénk.

A főzés folyamata közben

Így készítsd el

Kezdjük azzal, hogy a lisztet, a sót és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. Fontos, hogy a vaj valóban hideg legyen, mert így érjük el a morzsás állagot: gyors mozdulatokkal dörzsöljük össze a vajat a liszttel, hogy apró morzsákat kapjunk, ez adja a későbbi ropogósságot. Ezután következik a reszelt sajt, amit alaposan beledolgozunk a morzsás keverékbe, majd hozzáadjuk a tojást és a tejfölt. Gyorsan, de határozottan dolgozzuk össze az összetevőket, amíg sima tésztát kapunk; ha túl száraznak tűnik, egy kevés további tejföllel javíthatunk az állagon, de vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy.

Formázzuk a tésztát gyorsan egy gombóccá, majd csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 30 percre, de akár egy órára is, mert a pihentetés segít az ízek összeérésében és megkönnyíti a nyújtást. Előmelegített sütőben 200°C-on (légkeverésnél kb. 180°C) süssük a rudakat; lisztezett felületen nyújtsuk 3–5 mm vastagra a tésztát, úgy lesz majd igazán ropogós. Téglalapra nyújtva vágjuk 1–2 cm széles csíkokra vagy kis négyszögekre, aki szeretné, csavarhatja is őket, ezt a kis extrától garantáltan imádni fogják a vendégek.

A rudakat sütőpapíros tepsire helyezzük, kenjük le tojássárgájával és szórjuk meg köménnyel vagy szezámmaggal ízlés szerint. Ügyeljünk rá, hogy maradjon némi távolság a rudak között, így szép egyenletesen sülnek. A sütési idő általában 12–18 perc, a vastagságtól függően; figyeljünk rá, hogy aranybarnára süljön a teteje. Amikor kész, rácson hagyjuk teljesen kihűlni, ekkor válik igazán ropogóssá. Gyakorlati tipp: ha előre szeretnéd elkészíteni, a tésztát formázhatod rúd alakúra és lefagyaszthatod, majd közvetlenül sütés előtt felvághatod és bekenheted tojássárgájával.

A végeredmény

Miért tökéletes ez a recept

Ez a sajtos rúd tökéletes választás vendégvárónak vagy ünnepi asztalra, mert egyszerre mutatós és könnyen elkészíthető. Gyorsan elkészül, így ideális rohanós hétköznapokon is, amikor valami házi, meleg rágcsálnivalóra vágyunk.

A gyerekek általában imádják a sajtos ízt és a ropogós textúrát, ezért remek tízórai vagy uzsonna lehet iskolába vagy kirándulásra csomagolva. Emellett kiválóan alkalmas piknikre, kerti összejövetelekre, és jól kombinálható levesek, saláták mellé is, így igazán sokoldalú recept.

Variációk és tippek

Ha változatosságra vágysz, cseréld a trappistát éles cheddarra vagy parmezánra, így intenzívebb, karakteresebb ízt kapsz; a parmezán isteni ropogós textúrát ad. Akik különlegesebbre vágynak, keverhetnek a tésztába egy csipet füstölt paprikát vagy fokhagymaporral ízesíthetik, így pikánsabb lesz az eredmény.

Egészségtudatosabb változathoz részben helyettesítheted a finomlisztet teljes kiőrlésű liszttel, a vajat pedig margarinnal vagy növényi zsiradékkal, illetve használhatsz laktózmentes vagy vegán sajtot is. Formailag is játszhatsz: a klasszikus rudakon kívül készíthetsz csavart botokat, kis kockákat vagy előre formázott korongokat. Szezonálisan is variálhatsz: ősszel pirított tökmaggal, télen köménnyel, tavasszal friss apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel dobd fel a tésztát, nyáron pedig könnyed, friss ízekhez párosítsd saláták mellé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to Recipe