Az elektromos mini fánksütővel készített minifánkok gyorsan a ház kedvencévé válhatnak: aranybarna külsejük és puha belsőjük miatt egyszerre mutatósak és finomak. Ez a recept tökéletes arra, hogy kis adagban, minimális előkészülettel friss, meleg fánkokat kínálj reggelire, uzsonnára vagy vendégeknek egy pohár kávé mellé.
A különlegesség abban rejlik, hogy nincs szükség bonyolult technikákra vagy mélyhűtött tésztára: egy egyszerű tészta és az elektromos készülék elegendő ahhoz, hogy rövid idő alatt egyenletesen sült, kisebb méretű fánkok készüljenek, kevesebb olajjal és kevesebb mosogatnivalóval. A készülék játékossá teszi a sütést, így a gyerekek is szívesen segítenek, és könnyen variálhatod a bevonatokat, töltelékeket.
Elektromos mini fánksütő recept
Ez az elektromos mini fánksütő recept egy egyszerű és gyors módja annak, hogy otthon friss, aranybarna minifánkokat készítsünk. A tészta könnyű, enyhén édes, és a fánkok kívül ropogósak, belül pedig puhák lesznek. Ideális desszertként vagy uzsonnaként, porcukorral vagy mázzal tálalva.
Ingredients
- 250 g finomliszt
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 200 ml tej
- 60 g olvasztott vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat
- olaj a sütő kikenéséhez
- porcukor a szóráshoz (opcionális)
Instructions
- A lisztet, sütőport, cukrot és sót egy tálban keverd össze.
- Egy másik tálban verd fel a tojásokat, add hozzá a tejet, olvasztott vajat és vaníliát, majd keverd simára.
- Öntsd a nedves hozzávalókat a szárazhoz, kevergesd addig, amíg sima tésztát kapsz (ne keverd túl).
- Melegítsd elő az elektromos mini fánksütőt a gyártó utasításai szerint és kend át vékonyan olajjal.
- Töltsd meg a sütő mélyedéseit körülbelül 3/4-ig tésztával (használhatsz habzsákot vagy kanalat).
- Süsd a minifánkokat 3–5 percig, vagy amíg aranybarnák és könnyen kijönnek (az idő változhat a készüléktől függően).
- Óvatosan vedd ki a fánkokat és hagyd őket rácson kihűlni néhány percig.
- Szórd meg porcukorral vagy mázazd ízlés szerint, majd tálald.
Nutrition Information:
Yield:
12Serving Size:
1 fánkAmount Per Serving: Calories: 150Total Fat: 7gSaturated Fat: 4gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 3gCholesterol: 50mgSodium: 150mgCarbohydrates: 18gNet Carbohydrates: 17gFiber: 1gSugar: 7gSugar Alcohols: 0gProtein: 3g
Miért egészséges ez?
A recept egyik fő hozzávalója a tojás, amely kiváló minőségű fehérjét ad a tésztának, így a minifánkok belseje szép állagú és tartósan puha marad. Egy nagyobb tojás körülbelül 6 gramm fehérjét tartalmaz, emellett fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, például B12-vitamint, D-vitamint és szelént.
A tojásban található kolin az agyműködés támogatásában játszik szerepet, a D-vitamin segíthet a csontok egészségében és az immunrendszer támogatásában, a B12 pedig a vörösvértestképzéshez járul hozzá. Mindezek mellett a tojásból származó zsírok és tápanyagok hozzájárulnak ahhoz, hogy a sütemények íze gazdagabb és kielégítőbb legyen, miközben kevesebb hozzáadott zsiradékkal is elérhető jó állag.
Így készítsd el
Kezdd azzal, hogy egy tálban összekevered a lisztet, a sütőport, a cukrot és a csipet sót, így a száraz összetevők egyenletesen oszlanak el. Egy másik, tiszta tálban verd fel a tojásokat, majd add hozzá a tejet, az olvasztott vajat és a vaníliát, és keverd simára, hogy a nedves összetevők homogének legyenek. Öntsd a nedves keveréket a száraz hozzávalókhoz és óvatos mozdulatokkal dolgozd össze a tésztát; fontos, hogy ne keverd túl, mert ettől a minifánkok keményebbek lehetnek, elég, ha nincs benne száraz lisztfolt.
Melegítsd elő az elektromos mini fánksütőt a gyártó utasításai szerint, és kend át nagyon vékonyan olajjal a mélyedéseket, akár ecsettel, akár spray-vel, hogy a fánkok ne ragadjanak le. Töltsd meg a mélyedéseket körülbelül háromnegyedig tésztával; ha szeretnéd precízebben adagolni, használj habzsákot vagy egy kanalat. Süsd a minifánkokat 3–5 percig, de figyeld a készüléket, mert az idő készüléktől függően eltérhet; az aranybarnaság és az, hogy könnyen kiemelhetőek, a legjobb jelzők.
Amint kisültek, óvatosan vedd ki őket és helyezd rácsra néhány percre, hogy a túl sok gőz távozhasson és a külsejük ne puhuljon vissza. Tippként érdemes az első adagot próbasütésként kezelni: ha szükséges, állítsd az időt fél percenként, és jegyezd fel a tökéletes sütési időt a készülékedhez. Ha szeretnél díszíteni, szórd meg porcukorral, vagy készíts egyszerű mázat; a fánkokat hidegen is töltheted lekvárral vagy krémmel, de még melegen a legfinomabb az egyszerű porcukros változat.
Miért tökéletes ez a recept
Ez a recept különösen ideális rohanós hétköznapokra, mert az előkészítés gyors és a sütés szinte felügyelet nélkül zajlik az elektromos készülékben, így percek alatt friss péksüteményt kapsz. A kis méretek miatt könnyű adagolni, nem kell nagy adagot készíteni, ha csak néhány szemre van szükség.
A gyerekek imádni fogják a formákat és a sült minifánkokat, így nagyszerű családi program lehet a közös sütés, ugyanakkor a készülék kis helyigénye miatt vendégváráshoz is praktikus. Mivel nem kell bő olajban sütni, tisztább és kevésbé zsíros alternatíva, mégis megtartja a fánkok jellegzetes ízét és állagát.
Variációk és tippek
Ha szeretnél változatosságot, a tésztába keverhetsz egy-két evőkanál kakaóport, és így csokoládés minifánkokat kapsz, vagy reszelt citrom- és narancshéjjal friss, illatos változatot készíthetsz. A tésztához adhatsz fahéjat vagy szerecsendiót az őszi hangulathoz, illetve kis csokidarabokat vagy áfonyát a bogyós változathoz.
Alternatív lisztként kipróbálhatod részben teljes kiőrlésű vagy tönkölyliszttel a receptet, amelyek több rostot és ásványi anyagot adnak, továbbá mentes változathoz választhatsz gluténmentes lisztkeveréket. A tej lecserélhető növényi tejre, a vaj helyett használhatsz kókuszolajat, és ha vegán verziót szeretnél, tojás helyett banánpürét vagy kommersz tojáshelyettesítőt alkalmazhatsz, bár az állag ilyenkor kissé eltérhet.
Elkészítési alternatívaként, ha nincs mini fánksütőd, a tésztát mini muffinformában is megsütheted sütőben, vagy kis korongokat süthetsz palacsintasütőben, de ilyenkor a sütési idő és a textúra eltérhet. Szezonálisan gondolkodva nyáron friss bogyós gyümölcsökkel és citrommázal kínáld, míg ősszel tökös-fűszeres változatokkal teheted változatossá a repertoárt.