FinomKonyha

Featured recept afbeelding

A pirog, vagy töltött pirog egy igazán megnyugtató, kelet-európai hangulatú finomság, amelynél kevés jobb dolog létezik egy hideg estén. Puha, élesztős tészta burkolja a fűszeres darált húsos tölteléket, ami egyszerre otthonos és laktató. Frissen sütve illata betölti a konyhát, és már az első falatnál érezni lehet, miért vált ez annyira népszerűvé.

Ez az étel különleges azért, mert ötvözi a házias ízeket és a kényelmes, hordozható formát: a pirogok könnyen kézbe vehetők, tökéletesek piknikre, uzsonnára vagy épp vendégvárónak. A recept egyszerű alapanyagokra épít, mégis sokféleképpen variálható, így mindennapi fogásként és ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Yield: 8 darab pirog

Pirog (töltött pirog)

Pirog (töltött pirog)

A pirog egy hagyományos orosz és kelet-európai töltött sütemény, amely puha, kelt tésztából készül, gazdag darált húsos töltelékkel. Kívül aranybarnára sütve, belül pedig szaftos, fűszeres hústöltelékkel rendelkezik, így tökéletesen alkalmas főételként vagy hideg falatként való fogyasztásra.

Prep Time 1 hour 25 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 1 hour 50 minutes

Ingredients

  • 500 g liszt
  • 250 ml langyos tej
  • 7 g szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás (1 a tésztába, 1 a kenéshez)
  • 50 g vaj, olvasztva
  • 200 g darált marhahús
  • 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika (opcionális)

Instructions

  1. Az élesztőt keverd össze a langyos tejjel és a cukorral, hagyd 10 percig, amíg habos lesz.
  2. A lisztet és a sót keverd össze egy nagy tálban. Adj hozzá 1 felvert tojást és az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt. Gyúrj sima, rugalmas tésztát kb. 10 percig.
  3. Tedd a tésztát olajozott tálba, takard le, és keleszd meleg helyen kb. 60 percig, vagy amíg duplájára nő.
  4. Közben készítsd el a tölteléket: hevíts olajat serpenyőben, párold üvegesre a hagymát, add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal és pirospaprikával, majd pirítsd, amíg átsül. Hűtsd ki.
  5. A megkelt tésztát oszd 8 egyenlő részre. Mindegyik darabot nyújtsd kis koronggá, tegyél a közepére 1-2 evőkanál tölteléket, majd hajtsd össze és szorosan zárd le a széleket (félhold vagy pogácsa formára).
  6. Helyezd a pirogokat sütőpapírral bélelt tepsire, takard le, és keleszd további 15–20 percig.
  7. Kenjed meg a pirogok tetejét a felvert tojással, majd süsd előmelegített sütőben 180 °C-on 20–25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
  8. Hagyd kicsit hűlni sütés után, majd tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

Nutrition Information:

Yield:

8

Serving Size:

1 darab

Amount Per Serving: Calories: 320Total Fat: 12ggSaturated Fat: 5ggTrans Fat: 0ggUnsaturated Fat: 7ggCholesterol: 70mgmgSodium: 340mgmgCarbohydrates: 35ggNet Carbohydrates: 33ggFiber: 2ggSugar: 4ggSugar Alcohols: 0ggProtein: 15gg

Miért egészséges ez?

A recept fő hozzávalója a darált marhahús, amely kiváló fehérjeforrás. A marhahús nagy mennyiségben tartalmaz teljes értékű fehérjét, amely elengedhetetlen az izomépítéshez és a szövetek regenerálódásához, valamint jelentős mennyiségű vasat és B12-vitamint is ad a szervezetnek.

Egészségügyi szempontból a sovány marhahús fogyasztása hozzájárulhat az energiatermeléshez és az immunrendszer működéséhez, mivel sok cinket és vasat tartalmaz, amely segít a vér oxigénszállító kapacitásának fenntartásában. Érdemes azonban a zsírtartalmat figyelni: válassz sovány darát vagy csepegtesd le a felesleges zsiradékot, és fogyaszd mértékkel részeként egy változatos étrendnek.

A főzés folyamata közben

Így készítsd el

Kezdésként az élesztőt keverjük össze a langyos tejjel és a cukorral, majd hagyjuk állni körülbelül tíz percig, amíg habos lesz; ez a lépés megmutatja, hogy az élesztő aktív-e. Közben egy nagy tálban összeforgatjuk a lisztet és a sót, hozzáadjuk az egy felvert tojást és az olvasztott vajat, végül a felfuttatott élesztőt, és körülbelül tíz percig gyúrjuk, míg sima, rugalmas tésztát kapunk; ha ragad, kevés lisztet szórhatunk hozzá, ha túl kemény, egy kevés langyos tejjel lágyíthatjuk.

A tésztát olajozott tálba tesszük, letakarjuk és meleg helyen kelesszük körülbelül egy órát, vagy amíg duplájára nő; jó trükk, ha a sütőt néhány percre 40 °C-ra előmelegítjük, kikapcsoljuk, és a tálat ebbe helyezzük, így egyenletes, huzatmentes meleget kap a tészta. Amíg kel, elkészítjük a tölteléket: a serpenyőben felmelegített olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk és ízesítjük opcionálisan pirospaprikával; fontos, hogy a húst jól átpirítsuk és minden felesleges folyadékot elpárologtassunk, mert a túl nedves töltelék a tésztát eláztathatja.

A megkelt tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk, mindegyik darabot kis koronggá nyújtjuk, és a közepére 1-2 evőkanál tölteléket teszünk; ne töltsük túl, hogy könnyen lezárható legyen a széle. Szorosan zárjuk le a peremet félhold vagy pogácsa formájára, ügyelve arra, hogy ne maradjon rés, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a pirogokat, letakarjuk és további 15–20 percig kelesztjük őket. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük; ha szeretnénk, a sütés végén egy kevés olvasztott vajjal megkenve fényesebb, puhább héjat kapnak. Sütés után hagyjuk pár percet hűlni, hogy a töltelék kissé stabilizálódjon, majd melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.

Gyakorlati tipp: ha félő, hogy a töltelék túl nedves, pirítás után egy szűrőben hagyjuk lecsöpögni, vagy egy kanállal ízelítve kóstoljuk meg és javítsuk az ízeket; ha a tészta túl gyorsan barna lesz, a sütőt vegyük lejjebb pár fokkal, és hosszabb ideig süssük alacsonyabb hőn. A pirogokat előre is elkészíthetjük és nyersen lefagyaszthatjuk egyesével, majd fagyottan, a sütési időt pár perccel meghosszabbítva süthetjük.

A végeredmény

Miért tökéletes ez a recept

Ez a recept kiválóan alkalmas rohanós hétköznapokra, mert előre elkészíthető és könnyen szállítható: hidegen is finom, így remek uzsonna vagy ebéd csomagolására. A pirogok jól bírják a hűtést és a fagyasztást, így tömegesen elkészítve több napra is előkészíthetjük az étkezést.

Továbbá a gyerekek és a vendégek is szeretik, mert kézbe vehető, járulékos eszközök nélkül fogyasztható, és akár szendvicsként is megállja a helyét. Mivel a tölteléket könnyű variálni, a recept jól passzol különleges diétákhoz is, ha figyelmesen választjuk meg a hozzávalókat.

Variációk és tippek

Ha változatosságot szeretnénk, cseréljük a darált marhahúst darált csirkére vagy sertésre, esetleg vegyes daráltra, így más ízvilágot kapunk. Vegetáriánus változathoz készíthetünk gombás-hagymás tölteléket, vagy sült, áttört burgonyával és reszelt sajttal töltve is nagyon ízletes lesz.

Fűszerezési ötletként beletehetünk egy kis köményt vagy curryporral fűszerezhetjük a tölteléket keletiesebb ízért, de friss petrezselyem, kapor vagy zöldhagyma is remekül feldobja az alapreceptet. Ha szereted a krémes tölteléket, keverj a húshoz egy kevés paradicsompürét vagy tejfölt, így szaftosabb, gazdagabb lesz a belső réteg.

Elkészítési módszerekben is variálhatunk: a pirogokat nem csak sütőben süthetjük, hanem kisebb darabokat serpenyőben is megpiríthatunk kevés zsiradékon, így ropogósabb külsőt kapnak. Édességként ugyanezt a tésztát megtölthetjük gyümölcslekvárral vagy túrós töltelékkel, és porcukorral megszórva kínálhatjuk desszertként.

Szezonálisan télen beletehetünk sült gyökérzöldségeket és fűszeres káposztát, tavasszal pedig friss zöldfűszereket és újhagymát használjunk a töltelékhez. Lisztalternatívaként részben teljes kiőrlésű liszttel vagy speciális gluténmentes lisztkeverékkel is kipróbálhatjuk a tésztát, figyelve, hogy a folyadék- és kelesztési arányok némileg eltérhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to Recipe