Ez a kakaós piskóta az egyszerűség és a megnyerő csokoládés íz tökéletes találkozása: kevés alapanyagból, gyorsan elkészíthető sütemény, amely puha, levegős textúrájával és gazdag kakaós aromájával mindig sikert arat. Nem kell hozzá profi cukrásznak lenni, mégis olyan eredményt kapsz, ami ünnepivé tud tenni egy hétköznap délutánt vagy tartalmas desszertet varázsol egy vendégséghez.
A recept különlegessége abban rejlik, hogy a tojásfehérje habjának kíméletes beleforgatásával könnyed, szivacsos állagot érünk el, miközben a kakaó gondoskodik a karakteres, enyhén kesernyés csokoládéélményről. Ha szereted, hogy a sütemény nem túl édes, de emlékezetes ízű, ez a kakaós piskóta pont ilyen: egyszerű alapokra épít, mégis sokoldalúan variálható és pillanatok alatt elkészíthető.
Kakaós piskóta
A kakaós piskóta egy könnyű és levegős magyar desszert, mely kakaóporral ízesített tésztából készül. Ideális sütemény alap vagy önmagában is finom, porcukorral, lekvárral vagy tejszínhabbal tálalva.
Ingredients
- 4 nagy tojás
- 120 g kristálycukor
- 120 g finomliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
- 50 ml étolaj vagy olvasztott vaj (olvasztva)
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Instructions
- Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát vagy béleljük sütőpapírral.
- Válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.
- A sárgákat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá az olajat és a vaníliát, keverjük simára.
- A lisztet, kakaóport és sütőport szitáljuk össze, majd óvatosan forgassuk a sárgás keverékhez.
- Finoman adagolva forgassuk össze a tojásfehérjehabot a kakaós masszával, hogy megőrizzük a levegősségét.
- Öntsük a masszát az előkészített formába és süssük 20–25 percig, vagy amíg a teteje rugalmas lesz és a tűpróba tisztán jön ki.
- Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában 10 percig, majd rácson teljesen hűljön ki.
- Tálalhatjuk porcukorral meghintve, lekvárral vagy tejszínhabbal ízlés szerint.
Nutrition Information:
Yield:
4Serving Size:
4 szeletAmount Per Serving: Calories: 250Total Fat: 12gSaturated Fat: 2gTrans Fat: 0gUnsaturated Fat: 8gCholesterol: 110mgSodium: 80mgCarbohydrates: 30gNet Carbohydrates: 27gFiber: 3gSugar: 20gSugar Alcohols: 0gProtein: 6g
Miért egészséges ez?
A recept fő hozzávalója, a cukrozatlan kakaópor, nemcsak intenzív ízt ad a piskótának, hanem táplálkozási szempontból is előnyös. A kakaópor gazdag flavonoidokban, amelyek erős antioxidáns hatásúak, támogathatják a szív- és érrendszer egészségét és hozzájárulhatnak a vérnyomás enyhe csökkentéséhez. Emellett a kakaó jó forrása magnéziumnak és rostnak, így kis mennyiségben is értékes tápanyagokat viszünk be.
Konkrétabban, két evőkanál (kb. 11–12 g) cukrozatlan kakaópor nagyjából 20–30 kilokalóriát tartalmaz, 2 gramm körüli növényi fehérjét és 3–4 gramm élelmi rostot, valamint körülbelül 40–60 mg magnéziumot és kis mennyiségű vasat. Ezek az értékek természetesen a kakaó típusától függnek, de jól mutatják, hogy a sütemény kakaótartalma nem csupán ízesítés, hanem tápanyagforrás is, különösen akkor, ha cukormentes kakaót használunk.
Így készítsd el
Kezdjük a sütést azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 180 °C-ra, és előkészítünk egy 23 cm átmérőjű tortaformát: kenjük ki vajjal vagy vaj helyett olajjal, majd szórjunk rá egy kevés lisztet, vagy béleljük ki sütőpapírral a könnyebb kiszedés érdekében. A siker egyik titka, hogy a hozzávalók, különösen a tojások, szobahőmérsékletűek legyenek, így könnyebben habosíthatók és a végeredmény egyenletesebb lesz.
Válasszuk szét gondosan a tojásokat: a fehérjékbe egy kis csipet sót szórva verjük kemény habbá, de ügyeljünk rá, hogy ne verjük túl szárazra, inkább fényes, tartós csúcsokat hagyjunk. Külön tálban a tojássárgákat keverjük habosra a kristálycukorral: addig dolgozzuk őket, míg világosabb, krémes állagot nem kapunk, ez adja majd a piskóta könnyű, foszlós szerkezetét. Ezután fokozatosan keverjük hozzá az étolajat vagy az olvasztott vajat és a vaníliakivonatot, hogy sima, egyenletes masszát kapjunk.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport szitáljuk össze, így elkerüljük a csomókat és levegősebb lesz a tészta. Óvatosan forgassuk bele a száraz keveréket a sárgás részbe, majd következik a legfontosabb lépés: a tojásfehérjehabot kis adagokban, finom mozdulatokkal, alulról felfelé emelve dolgozzuk a masszába, hogy megőrizzük a levegősségét. Ha túl erősen keverjük, elveszíthetjük a habot és a piskóta tömörré válik, ezért türelemmel végezzük a műveletet.
A kész masszát öntsük az előkészített formába és simítsuk el óvatosan. Süsd 20–25 percig, de már 20 perc után érdemes tűpróbát végezni: ha a piskóta teteje rugalmas, és a beleszúrt tű vagy fogpiszkáló tisztán jön ki, akkor kész. Ha ragad, süssük még néhány percig, de óvatosan, nehogy kiszáradjon. Végül vedd ki a sütőből, hagyd a formában 10 percig pihenni, ezután rácsra téve hagyd teljesen kihűlni, így könnyebben szeletelhető lesz. Tálaláskor porcukorral megszórva, lekvárral vagy friss tejszínhabbal kínálva a legegyszerűbb változat is ünnepivé válik.
Miért tökéletes ez a recept
Ez a kakaós piskóta ideális választás, ha gyorsan szeretnél finom desszertet varázsolni: az előkészítés és a sütés együtt sem vesz sok időt igénybe, így tökéletes választás rohanós hétköznapokra vagy váratlan vendégek érkezésekor. A minimalista hozzávalók miatt ritkán fordul elő, hogy valami hiányozzon a konyhapolcról, és a recept könnyen dupla adagban is működik, ha többen vagytok.
A gyerekek általában imádják puha, kakaós ízét, ezért kiváló uzsonnára vagy iskolai dobozba tett finomságnak. Emellett sokoldalú alapként szolgálhat: egyszerűen rétegezhető krémmel vagy lekvárral ünnepi tortává alakítva, de magában is remek tea- vagy kávé mellé. Mivel jól szeletelhető és tárolható, kirándulásra vagy piknikre is praktikus választás.
Variációk és tippek
Ha szeretnéd gazdagabbá tenni a piskótát, cseréld az olajat olvasztott vajra, ami krémesebb ízt ad, vagy adj a masszához egy-két evőkanál natúr joghurtot a még puhább állagért. A kakaó intenzitását fokozhatod egy kis eszpresszóval feloldott instant kávé vagy egy csipet kávéőrlemény hozzáadásával, ami kiemeli a csokoládé aromáját.
Gluténmentes verzióhoz használj gluténmentes lisztkeveréket vagy finomra őrölt mandulalisztet a liszt részének részleges helyettesítésére, figyelve, hogy a mandulaliszt nedvszívó képessége eltérő, ezért előfordulhat, hogy picit több nedvességet kell hozzáadni. Ha tejmentes változatot szeretnél, használj növényi alapú joghurtot vagy növényi tejszínt a tálaláshoz, és az olvasztott vaj helyett maradj az étolajnál.
Szezonális ötletként nyáron tálald a kakaós piskótát friss bogyós gyümölcsökkel és egy könnyű mascarponekrémmel, ősszel pedig karamellizált dióval vagy fahéjas almaszeletekkel fokozhatod a szezonális ízeket. Téli desszertként egy kevés narancshéj reszeléke és kandírozott narancshéj remek kontrasztot ad a kesernyés kakaónak.