FinomKonyha

Featured recept afbeelding

A házi somlói galuska egy igazi magyar klasszikus, ami a piskóta, a vaníliás krém, a csokoládémártás, a tejszínhab és a darált dió harmonikus találkozásából születik. Ez a desszert a textúrák és ízek gazdag kavalkádja: a többféle piskóta enyhén nedves, rumos sziruppal átitatva, lágy, selymes krémmel és intenzív csokoládéöntettel rétegezve — minden falatban van valami meglepő és örömteli.

Azért különleges a somlói galuska, mert egyszerre elegáns és otthonos; egyszerre mutatós ünnepi desszert és tökéletes, hétvégi családi finomság. A piskóták különböző változatai, a ropogós dió és a krémes rétegek játéka folyamatosan fenntartja az érdeklődést, ezért mindig siker, ha vendégeket szeretnél elkápráztatni vagy csak egy kényeztető süteményt szeretnél készíteni magadnak.

Yield: 4

Házi somlói galuska

Házi somlói galuska

A somlói galuska egy hagyományos magyar desszert, amely piskótakockákból, vaníliás krémből, csokoládémártásból, tejszínhabból és rumos szirupból áll. A piskótát háromféleképpen készítjük: natúr, kakaós és dióval dúsított változatban, majd rétegezve, ízekben gazdag, gazdag édességgé áll össze, amelyet hűtve tálalunk.

Prep Time 30 minutes
Cook Time 12 minutes
Additional Time 2 hours
Total Time 2 hours 42 minutes

Ingredients

  • 6 tojás (szétválasztva fehérje és sárgája)
  • 150 g kristálycukor
  • 150 g liszt
  • 30 g kakaópor
  • 1 csipet só
  • 200 g darált dió
  • 500 ml tej (a vaníliás krémhez)
  • 40 g kukoricakeményítő
  • 3 tojássárgája (a krémhez)
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 200 ml habtejszín
  • 50 g porcukor (a habhoz)
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • 50 ml rum (vagy rumaroma) a locsoláshoz
  • 100 g cukor (a rum sziruphoz)
  • víz a sziruphoz (kb. 100 ml)
  • durvára vágott dió a szóráshoz

Instructions

  1. Melegítse elő a sütőt 180°C-ra. Készítsen piskótaalapot: válassza szét a tojásokat. A tojásfehérjéket egy csipet sóval verje kemény habbá.
  2. A tojássárgákat keverje habosra 150 g kristálycukorral, majd óvatosan forgassa hozzá a fehérjehabot és a lisztet. Ossza három részre a tésztát: az egyik részhez adjon 30 g kakaóport, a másikhoz 100 g darált diót, a harmadikat hagyja natúrnak.
  3. Süsse mindhárom tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 10-12 percig, vagy tűpróbáig. Hagyja kihűlni, majd vágja vagy tépkedje kis falatnyi kockákra (a 'galuskák' lesznek).
  4. Készítse el a vaníliás krémet: melegítse a tejet a vaníliával. Keverje össze a tojássárgákat 40 g kukoricakeményítővel és kevés cukorral, majd öntse hozzá a forró tej egy részét, keverje simára, és tegye vissza a lábasba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett főzze sűrűre, majd hűtse le.
  5. Készítse el a csokoládémártást: olvassza össze az étcsokoládét vajjal és egy kevés tejjel, adjon hozzá 1-2 evőkanál cukrot ízlés szerint, és keverje simára.
  6. Készítsen rumos szirupot: forralja fel a 100 g cukrot kb. 100 ml vízzel, vegye le a tűzről, adja hozzá a rumot és hűtse kicsit. (Gyerekeknek vagy alkoholmentes változathoz hagyja ki a rumot és adjunk vaníliaesszenciát.)
  7. Verje fel a tejszínt 50 g porcukorral kemény habbá.
  8. Rétegezze a somlói galuskát tálban vagy pohárban: tegyen egy adagot a piskótakockákból, locsolja meg kis rumos sziruppal, kenjen rá vaníliás krémet, szórjon rá darált diót, majd ismét piskóta (másik fajtából), szirup, tejszínhab. Végül locsolja meg a csokoládémártással és szórjon rá durvára vágott diót.
  9. Hűtse legalább 2 órát tálalás előtt, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor extra tejszínhabbal és csokireszelékkel díszíthető.

Miért egészséges ez?

A recept egyik meghatározó hozzávalója a darált dió, ami nemcsak ízben ad karaktert a somlói galuskának, hanem tápanyagokban is gazdag. A dióban található többszörösen telítetlen zsírsavak — különösen az alfa-linolénsav (ALA) — hozzájárulhatnak a szív egészségéhez, emellett jó E-vitamin- és antioxidáns-forrás. 100 gramm dió nagyjából 654 kcal energiát tartalmaz, körülbelül 65 g zsírt (többségében egyszeresen és többszörösen telítetlen), 15 g fehérjét és 6–7 g élelmi rostot, valamint durván 9 g ALA típusú omega-3 zsírsavat. Ezek az összetevők segíthetnek a gyulladások csökkentésében, a koleszterinszint kedvezőbb irányú befolyásolásában és jó telítettségérzetet adnak, így a dió egyszerre egészséges és ízes kiegészítője a desszertnek.

A főzés folyamata közben

Így készítsd el

Először melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és készítsd elő a tepsiket sütőpapírral. Válaszd szét a hat tojást: a tojásfehérjéket egy csipet sóval gépi habverővel verd fényes, kemény habbá, a sárgákat pedig keverd krémesre a 150 gramm kristálycukorral. Ha a sárgák szépen habosodtak, óvatosan forgasd hozzá a fehérjehabot, majd szitáld bele a lisztet, hogy légies, egynemű tésztát kapj. Oszd három egyenlő részre a tésztát: az egyikhez szitáld a kakaóport, a másikhoz forgasd a darált diót, a harmadikat hagyd natúrnak. Ügyelj arra, hogy a diót ne zúzd túl finomra, maradjon enyhe textúrája, hogy sütés után is érezhető legyen.

Süsd mindhárom tésztát külön tepsiben körülbelül 10–12 percig, vagy amíg tűpróbával ellenőrizve a piskóta félig rugalmas lesz és nem ragad. Ne süsd túl, mert a piskóta akkor szárad ki; jobb, ha kissé puhább marad, hiszen a rumos szirup átjárja majd. Hűtsd ki teljesen, majd tépd vagy vágd kisebb kockákra a piskótákat — ezek lesznek a galuskák. Praktikus, ha az elkészítés korai szakaszában megszámozod a tésztalapokat, így összekeveredés nélkül dolgozhatsz.

A vaníliás krémhez melegítsd fel a tejet a vaníliával, hogy az aroma kioldódjon, de ne hagyd felforrni igazán hevesen. A tojássárgákat keverd simára a kukoricakeményítővel és egy kevés cukorral, majd adj hozzá egy merőkanálnyi forró tejet, és keverd simára, ezzel temperálod a sárgákat, hogy ne csapódjanak ki. Öntsd vissza a lábasba, és kis lángon, folyamatos keverés mellett főzd sűrű, pudingszerű állagúra. Ha csomósodás veszélye fennáll, használj habverőt vagy szűrd át a krémet, majd takard le és hagyd teljesen kihűlni, időnként megkeverve, hogy ne bőrösödjön be.

A csokoládémártáshoz olvaszd össze lassan a csokoládét a vajjal és kevés tejjel vízfürdő fölött vagy nagyon alacsony hőfokon a tűzhelyen, és ízesítsd 1–2 evőkanál cukorral ízlés szerint. Vigyázz, hogy a csokoládé ne kapja meg magát, mert akkor szemcsés lesz; ha szükséges, adj hozzá még egy kevés meleg tejet a sima állagért. A rumos sziruphoz főzd fel a 100 gramm cukrot körülbelül 100 milliliter vízzel, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a rumot. Ha gyerekeknek készíted vagy alkoholmentes változatot szeretnél, hagyd ki a rumot és adj néhány csepp vaníliaesszenciát vagy narancsvirág-vizet.

A habtejszínt verd fel a 50 gramm porcukorral kemény habbá; fontos, hogy a tejszín hideg legyen és a keverőtál is hűvös, így gyorsabban és stabilabban áll össze. Összeállításkor rétegezd a desszertet tálban vagy poharakban úgy, hogy egy adag piskótakockával kezdesz, meglocsolod a rumos sziruppal, rákened a vaníliás krémet, és meghinted darált dióval. Ezután jön egy másik piskótafajta, megint szirup, majd a tejszínhab. Végül bőven locsold meg a csokoládémártással és szórd meg durvára vágott dióval a tetejét. Praktikus tipp, hogy ne áztasd túl a piskótát a sziruppal; kevés szirup többszörös meghintése jobb, mint egyszerre túl sok.

Tegyél mindent hűtőbe legalább két órára, de még jobb egy éjszakát várni, hogy az ízek igazán összeérjenek. Tálaláskor kínálhatsz mellé extra tejszínhabot és frissen reszelt csokoládét. Ha előre készíted, a rétegezést zárd le légmentesen, és a tálalás előtt frissítsd a tetejét a csokival és dióval, így megőrzöd a piskóta megfelelő textúráját.

A végeredmény

Miért tökéletes ez a recept

Ez a somlói galuska ideális választás ünnepi asztalra és családi összejövetelekre, mert már mutatós rétegzett formában tálalva látványos, ugyanakkor előre elkészíthető, így a vendégfogadás napján nem kell sokat dolgoznod. A rétegezés lehetővé teszi a változatos textúrák együttélését, ami a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű.

Rugalmas recept révén könnyen alkalmazkodik: alkoholmentes változatban a szirupot aromákkal helyettesítve gyerekbaráttá teheted, illetve kisebb adagokra osztva pohárdesszertként kínálhatod. Mivel többféle piskótát használ, jól el lehet osztani a munkát (valaki süti a piskótát, más a krémet), így baráti sütögetésekhez is tökéletes. A kész desszert jól tárolható hűtőben, így előkészíthető nagyszabású alkalmakra is.

Variációk és tippek

A klasszikus receptet többféleképpen variálhatod: a darált dió helyett használhatsz mogyorót vagy pekándiót, ami más aromát és ropogósságot ad. A kakaós piskótát helyettesítheted kávés piskótával, így intenzívebb ízű, tiramisura emlékeztető változatot kapsz. A vaníliás krémet gazdagíthatod mascarponéval vagy tejföllel krémesebbé és kevésbé édesé téve, a csokoládémártásba keverhetsz egy kis eszpresszót is, ha szereted a karakteresebb, kesernyésebb öntetet.

Gluténmentes változathoz a sima lisztet mandula- vagy gluténmentes lisztkeverékre cserélheted, a vegán verzióhoz a tojásokat aquafabával helyettesítheted, a tej helyett növényi tejeket használva, és a tejszínhabot kókuszkrémből készítve. Szezonális csavarként a tetejére friss gyümölcsöket, például málnát vagy szezonális bogyósokat tehetsz, ami különleges frissességet ad a desszertnek. Kísérletezz továbbá különböző alkoholos aromákkal: vanília-rum helyett narancslikőrt vagy mandulaaromát is próbálhatsz, hogy mindig új arcát mutassa a somlói.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Skip to Recipe