Kevés olyan étel van, ami annyira elhozza a mediterrán nyaralások hangulatát, mint egy ízletes, szaftos gyros. Ha egyszer ettél egy igazi görög tavernában, tudod, miről beszélek: a tökéletesen fűszerezett, grillezett hús, a frissen sült pita, a krémes tzatziki és a ropogós zöldségek együtt alkotják azt az ízharmóniát, amit egyszerűen nem lehet megunni!
Bár a gyros eredetileg Görögországból származik, sok más országban is megtalálható hasonló verzió – például a török döner kebab vagy a közel-keleti shawarma. Ami a gyrost igazán különlegessé teszi, az a jellegzetes fűszerkeverék, amely gyakran tartalmaz fokhagymát, oregánót, kakukkfüvet, pirospaprikát és egy kis citromlevet. Ettől lesz az íze egyszerre füstös, fűszeres és friss.
Az egyik legjobb dolog a házi gyrosban, hogy rengetegféleképpen tálalhatod. A legklasszikusabb módja, ha puhára sült pitába töltöd, és gazdagon megpakolod hússal, friss zöldségekkel, és természetesen egy jó adag tzatzikivel. Ha valami laktatóbbra vágysz, tálald ropogós sült krumplival vagy fűszeres sült burgonyával, amely tökéletesen felszívja a hús szaftját. Akár egy könnyedebb, tányéros verziót is készíthetsz, ahol a húst salátával és pita szeletekkel kínálod.
Ha szereted a különlegesebb ízeket, kipróbálhatod a gyrost csirkével, sertéshússal vagy akár halloumi sajttal is! A vegetáriánus változatot grillezett zöldségekkel vagy fűszeres csicseriborsóval is el lehet készíteni, ami szintén fantasztikus ízélményt ad.
Akár egy gyors hétköznapi vacsorára, akár egy baráti összejövetelre keresel tökéletes fogást, a házi gyros mindig jó választás. Friss, ízletes, és könnyen elkészíthető – ráadásul, ha egyszer megkóstolod, garantáltan nem akarsz többé bolti gyrost enni. 😊
Gyors és egyszerű gyros recept – 30 perc alatt kész!
Hozzávalók
- 500g csirkemell
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 1 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 4 db pitával
- 1 db joghurt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerkeverék
- Só ízlés szerint
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
- Vágd fel a csirkemellet vékony csíkokra.
- Melegítsd fel az olívaolajat egy serpenyőben, majd süsd meg benne a csirkemellet.
- Vágd fel a zöldségeket kis kockákra.
- Készítsd el a joghurtos szószt a joghurtból, sóból, zúzott fokhagymából és fűszerkeverékből.
- Melegítsd meg a pitát a sütőben.
- Töltsd meg a pitát a sült csirkemellel, zöldségekkel, majd locsold meg a joghurtos szósszal.
Tápérték információ
- Energia: 350 kcal
- Fehérje: 25g
- Szénhidrát: 30g
- Zsír: 15g
- Rost: 5g
test